Kategorier
Filosofi Personlig integritet

Amerikanska bolag vill blocka sajter i Sverige

MediaNu vill amerikanska bolag styra över innehållet på internet även i Sverige.

För er som inte vet så är dreamfilm.se och swefilmer.se sidor där du gratis kan gå in och titta på film och video. Det kan tyckas att detta är en enkel fråga eftersom att den film du tittar på är tillgänglig för dig genom piratkopiering men så enkelt är det inte.

Detta handlar om kontroll över medier och censur på internet. Dom amerikanska bolagen vill nämligen att leverantören av internet skall blockera dessa hemsidor. I detta fall Telia. Det är INTE Telia som lagt ut dessa sidor. Detta innebär a facto att amerikanska bolag kan få en möjlighet att styra den information som finns på det svenska nätet.

Om man öppnar denna Pandoras ask dyker det helt plötsligt upp en hel del andra frågor. Vilka hemsidor kommer amerikanska bolag att vilja blockera om 20 år? Wikileaks… absolut. En hemsida med kritik mot ett amerikansk bolag som agerar omoraliskt… förmodligen. Sidor som hjälper amerikanska kvinnor som att hitta en läkare som kan utföra en abort… vem vet?

Som jag ser det är det OTROLIGT viktigt att vi försvarar nätneutraliteten i alla dess former och till varje pris. Det skall inte vara upp till tredje part (Internetleverantören) att självcensurera vilket innehåll som finns på hemsidor.

Det måste vara staten som sköter detta. Om det är så att olagligt innehåll finns på sidorna så måste det vara polisen som plockar ner just den sidan. Hela argumentationen om att ett amerikanskt bolag kan kunna stämma ett svenskt bolag för att ”underlätta” ett kopieringsbrott får mig osökt att tänka på ett uttalande av George Bush: ”Antingen är ni med oss… eller så är ni med terroristerna”. Och vi vet ju alla hur det slutade.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.