Chromebooks växer som alternativ

Jag har använt Chromebooks under en längre tid. Inte som min huvuddator utan mer som ett bärbart alternativ för att kunna göra det enklaste. Det finns klara fördelar med Chromebooks. Dom är stabila, krånglar väldigt lite, batteritiden är lång och uppstartstiderna är snabba. MEN… Det har funnits några problem med detta system. Bristen på program var det stora problemet i början. Men systemet har utvecklats.

 

Möjligheten att köra androidappar har byggts till på nyare Chromebooks. Det har underlättat en del men jag själv gillar inte androidappar p g a av all djävla reklam som man får på köpet. Ursäkta språket men androidappar har idag så pass mycket reklam att man inte längre vill installera dom. Dessutom går inte alla androidappar köra. BankID går t ex inte att köra på min Chromebook.

 

Men nu har dom även släppt en funktion som gör det möjligt att köra Linuxprogram i din Chromebook. Det förändrade allt. Förvisso är denna funktion bara i betastadiet ännu men jag har installerat mina favoritprogram som jag använt i min Linux mint-dator och de flesta har fungerat. Det finns förstås utrymme för förbättring. Det skulle t ex vara bra om man kunde välja programspråk när man aktiverade Linuxstödet. Nu får man nöja sig med engelska.  

 

Dessutom skulle det vara bra med en grafisk programhanterare så att man inte var tvungen att installera programmen från terminalen. Det diskvalificerar många vanliga användare.

 

Sen är det problemet med att den körs i sandbox. Det förhindrar Linuxprogrammen att automatiskt komma åt externa media. Man måste först flytta filerna till Linuxmappen innan programmen kan nå dom. Förvisso finns en funktion som gör att man skall kunna dela dessa externa enheter med Linuxprogrammen men när jag testade detta så fungerade inte funktionen. Jag gissar att det kommer att fungera i framtiden. Jag är lite ambivalent när det gäller att Linux körs i sandbox. Det försämrar funktionen på vissa program men det är nog ganska bra tänkt eftersom att det gör att stabiliteten i datorn inte försämras.

Chromebooks har ännu inte fullt nått upp till det stöd för Linux som jag skulle önska men vi skall betänka att dom ännu bara är i betastadiet. Jag kommer noggrant att följa utvecklingen men i och med att Linuxprogram nu går att köra på chromebooks så kommer nog min nästa dator att bli en Chromebook.

 

För att börja installera Linuxprogram i din Chromebook måste du först aktivera funktionen. Följ bara dessa instruktioner så går det nog bra.

© 2019 Kompletta IT

Tema av Anders NorenUpp ↑