openEn del av er har kanske hört talas om öppen källkod men vet ni egentligen vad det är? Det finns många program som är öppen källkod. Mest känd är nog Linux. Linux är kärnan i många operativsystem som använder GNU/Linux.

Det som styr vad som är ett öppet källkodsprogram är licensformen. GPL är den licensform som används för detta.

Det som är speciellt med denna licensform är att den ger rätten till sina användare att kopiera, ändra och dela med sig av sin ändrade kod. På så vis kan företag och privatperson gemensamt bygga bättre och fria programvaror.

Fördelarna med detta är många. För det första blir dom flesta av dessa program gratis eftersom att utvecklingskostnaderna delas gemensamt av dom som använder dom. Det blir svårare att gömma skadlig kod eftersom att koden kan granskas av vem som helst och framför allt så byggs dessa program för att fungera bra för användare utan att begränsa användarna för att maximera vinster.

Öppen källkod finns överallt omkring er utan att ni märker det. T ex drivs alla Android telefoner av Linux kärnan och den är öppen källkod. Majoriteten av all webbservrar kör Apache vilket även det är öppen källkod. Kanske ni har stött på Open office och Libre office som även dessa är öppen källkod.

Idag körs Linux även på fler och fler hemdatorer. Ubuntu Linux, Linux Mint, Xubuntu och Debian är några av dom Linux distributioner som du idag kan ladda ner gratis och installera på din dator. Dessa system är säkra, snabba och utan reklam. Skulle ni behöva hjälp att installera ett Linux system så kan ni naturligtvis kontakta mig.