libreoffice2Dags att lära sig Libreoffice och en gång för alla lämna MS Office?

Med detta inlägg vill jag inte starta en debatt mellan alla Windows älskare och Linux agitatorer. Jag har bara genuint svårt att förstå varför en vanlig användare väljer att betala för MS office då det finns klara problem med t ex säkerhet och kompatibilitet med öppna format. Dessutom är det inte gratis.

Libreoffice är idag ett fullfjädrat officepaket som i många stycken är bättre än MS office. Bara det faktum att du kan öppna nästan alla format som finns på marknaden gör att det är granska intressant. Dessutom kan du med en enkel knapptryckning skapa ett PDF dokument av det du har skapat. Programsviten är ett öppet program som är en vidareutveckling av Openoffice. När Oracle köpte upp Sun, som drev Openoffice projektet, hoppade många av utvecklarna av och startade Libreoffice projektet. Anledningen var att Oracle inte hade samma visioner som utvecklarna som då valde att helt enkelt starta ett eget projekt. Projektet övervakas av The document foundation och använder GNU Public v3 license.

I Libreoffice kan du öppna och spara alla Microsoftformat om du så önskar. Självklart är det så att man måste lära sig använda ett annat program än man är van, om man använt MS office tidigare, men så stor är inte skillnaden om man jämför med MS Office.

I Libreoffice paketet ingår ordbehandlare, kalkylprogram, presentationer, publisherprogram och databasprogram. Det är helt gratis att ladda ner här och det finns till Linux, Mac och Windows. Dessutom är dom öppna formaten .odt och .ods standard. Varför inte prova?