drm

Firefox accepterar DRM

Den 14:de maj meddelade Mozilla att dom i samarbete med Adobe kommer att acceptera DRM. Mozilla, som ligger bakom Firefox, är en stor bidragsgivare till öppen källkod och hela deras manifest andas av öppenhet. Det verkar dock finnas en rädsla att förlora användare om man inte kan se t ex Netflix genom deras webbläsare. Dom har valt att DRM inte följer med i läsaren. Dock följer det med ett script, som gör att om du klickar på någonting som kräver DRM, kommer du att automatiskt erbjudas att installera Adobes plugin för DRM.

Vad är DRM?

DRM står för Digital Restrictions Management och är precis vad det betyder. Det är restriktioner för användare av digitalt media. Upphovrättslobbyn, dvs dom stora mediabolagen, driver utvecklingen för att förhindra kopiering av filmer, musik och böcker. Problemet med DRM är dock flera. Eftersom att DRM innebär kryptering påverkar den spelarens prestanda. Det är dock inte det stora problemet i min mening. Problemet är vad detta kan bli i en framtid.

Vi kan anta att inom 10 – 20 år kommer alla filmer, musik och böcker att publiceras digitalt. Det kommer helt enkelt att vara ekonomisk omöjligt att trycka och distribuera tryckta böcker när man kan ladda ner dom digitalt. Som utvecklingen ser ut nu så kommer man nog inte heller att köpa sin media. Man kommer att ”hyra” sin media. Det är faktiskt så det redan är med t ex Spotify, Netflix, Itunes mm. Du äger inte det du tror du köpt. Du har bara rätten att nyttja den. Denna rätt gäller dock bara i enlighet med det användaravtal som du godkänt men ganska säkert inte läst. Samtidigt går vi mot en utveckling då det blir färre och betydligt större media hus.

Låt oss då ta exemplet att om 20 år kommer det ut en bok som hårt kritiserar familjen Bush för deras agerande under 80-, 90- och 2000 talet. Samtidigt vill George Bushs barnbarn bli president. Han eller hon lämnar då in en stämning för förtal av familjen och hotar med miljardbelopp i skadeståndskrav. Mediahuset blir rädd och ”poff” så försvinner dessa böcker helt från världens yta. Världens snabbast bokbål eller låt oss kalla det censur de luxe.

Denna risk gör att jag måste protestera mot användandet av DRM. Tyvärr lär inte mina små protester spela någon roll men jag vill dock markera och informera om problemet. Jag kommer därför att börja använda Epipany som min standard webbläsare istället.

Jag tycker att ni bör se denna föreläsning av Dr Richard Stallman för att få en bättre förståelse av problemet.