Kategorier
Licenser och patent Operativsystem Öppen källkod Programvara

Att ersätta XP med Linux

LubuntuxpLinux kan ersätta XP

Imorgon bör nog alla dra ut internetsladden på era XP maskiner. Varningarna haglar från experterna om vilken säkerhetsrisk det är när Microsoft tar sin hand från sitt gamla operativsystem. Det många av experterna är oroliga för är att dom program som skall användas för dessa attacker redan är byggda. Kort sagt när säkerhetsuppdateringarna slutar komma för XP så är det fritt fram för attacker. Intresset för att attackera just XP är dessutom förmodligen stort eftersom att en så stor procent av användarna i världen fortfarande använder just XP. (21.3 % i skrivande stund). Därför bör man byta xp eller dra ut sladden till internet.

Att ersätta xp är dock inte helt enkelt. Om ni vill fortsätta med Windows så är det Windows 7 eller 8 som gäller. Det är en stor förändring, det är ganska dyrt så man troligen inte bara behöver byta operativsystem utan även flera av dom programvaror man tidigare köpt. Om datorn dessutom är lite till åren är det inte säkert att Windows 7 eller 8 ens går att installera och då är det helt omöjligt att ersätta xp med Windows.

Nu när man ändå bör byta operativsystem tycker jag tycker att man bör passa på att gå över till Linux som inte kostar någonting varken för operativsystemet eller för dom programvaror man oftast behöver. Dessutom fungerar den oftast även på äldre datorer. Dock behöver man även då lära sig någonting nytt. Som tur är har en någon snäll själ byggt ett tema till linuxdisten Lubuntu som ser ut som XP. Inte för att jag tycker att XP är särskilt snyggt eller bra men det skulle kunna göra övergången till ett modernt operativsystem lite enklare. Bilden i denna artikel är just från denna Linuxdist som utseendemässigt gör det lättare att ersätta XP.