MSlicensAtt Microsoft har krångliga licensavtal är inget nytt. Det kostar företag, kommuner, stat och landsting helt enorma summor att använda Microsofts produkter. Inte bara i licenser utan även i anställda som försöker hålla reda på dessa licenser. Man kan tycka att dessa argument skall räcka för att gå över till öppen källkod. En del har gjort det men inte tillnärmelsevis så många att det ändrar Microsofts licensmodeller.

Det är inte bara kostnaden som är ett problem. Dom använder även dessa licenser för att styra kunderna till dom tjänster som dom själva önskar. Just nu vill dom att alla skall gå över till Office 365. Dom sätter naturligtvis regler som dom själva önskar för att uppnå detta mål. Detta har inneburit att dom anställda i Sollentuna kommun inte längre får ta med egen utrustning på jobbet. Trots att dom har en giltig licens i sin dator. (Läs mer om det här…).

Skulle det inte vara bättre om t ex Skellefteå Kommun började utbilda ungdomar i öppen källkod och sedan påbörjade ett byte till öppen källkod inom hela organisationen. På så vis skulle vi slippa betala alla licenser till USA. Vi kunde istället använda dessa pengar på att utbilda och avlöna våra egna ungdomar. Det skulle skapa både jobb och bättre kontroll på vår egen kommuns data.