UbuntuoneDet är med stor sorg jag läser att Canonical nu lägger ner sin synctjänst dem 31 Juli. Jane Silber, som är VD på Canonical, skriver på sin blogg om anledningarna till beslutet. Även om hon använder många fina ord så är det ingen tvekan om att lagringskriget är det stora orsaken. Det som hänt den sista tiden är ett priskrig på lagring som gör det helt omöjligt för dom mindre företagen att konkurrera.

Företag som Google och Microsoft formligen slås om möjligheten, att helt utan kostnad, få lagra din och min data. Google erbjuder t ex idag 15 GB gratis lagringsplats och det är inte ovanligt med erbjudanden upp till 50 GB gratis lagringsplats. Vi som kunder borde kanske glädjas åt detta men vi borde nog ställa oss frågan: Varför är dom stora drakarna så generösa med oss?

Att företag som Google och Microsoft känner att dom vill ge oss detta, bara för att dom är så snälla, kan vi nog glömma. Allt handlar om pengar och konkurrensfördelar. Synctjänsterna är en viktig del i att kunna dela sina data mellan datorer, plattor och mobiltelefoner. Lagringsplatsen blir därför en central del i hela systemet. Allt eftersom att fler människor har alla dessa tre prylar kommer vikten av dessa lagringsplatser med tillhörande synctjänst att bli viktigare.

Vad kommer detta att innebära i framtiden? Vi kunder kan naturligtvis njuta av detta just nu men i framtiden kan detta bli ett stort problem. Låt oss säga att detta priskrig fortsätter under några år. Mindre leverantörer kommer nog att slås ut. Om vi har otur blir det bara några få kvar. Då skulle dessa helt kontrollera marknaden. Priserna kommer säkerligen att gå upp. Alternativa system som inkräktar på deras marknad skulle nog bli rätt rejält motarbetade om dom försöker bygga klienter som synkar mot t ex Google och Microsoft. Kort sagt skulle några få företag kontrollera nästan all världens data.

Jag personligen känner att det idag blev dubbelt viktigt att hjälpa Owncloud att utvecklas så att det finns ett alternativ till dessa stora företag. Owncloud är en program som går att installera på en egen server och som hanterar synctjänsten mellan dina enheter. Jag hoppas att fler producenter av NAS enheter kommer att leverera Owncloud förinstallerad och att så pass många människor ser faran av detta att Owncloud får nog stor användarbas för att utvecklas i rask takt.

Tips: För er som idag kör Ubuntuone är det nog lättast att bara gå över till dropbox. (www.dropbox.com) Den fungerar i princip på samma sätt som Ubuntuone.