securityJag har med viss fascination läst om rättegången mot bland annat Gottfrid Svartholm Warg. Han och en man i 36 års åldern står åtalade för att ha hackat Logica och Nordea. På Logicas servrar låg t ex Skatteverkets data. Det jag finner mest intressant med denna sak är hur OTROLIGT lite rubriker detta har skapat i media. För mig är detta en jättenyhet som förtjänar stora rubriker med svart text och utropstecken. Dom lyckades stjäla bland annat 10 000 personers uppgifter som namn, adresser och personnummer.  På grund av intrången har Skatteverket varit tvungna att ta kontakt med runt 4000 personer som levt under skyddade identiteter Detta efter att de stulna uppgifterna lagts ut på nätet. Det är dock oklart om vilken oreda dom har ställt till med på Nordea men med tanke på att dom under sommaren 2012 hade tillgång till Nordeas system för betalningar och till kundernas konton så är det fascinerande hur lite det står om detta i tidningar och TV.

För mig står det helt klart att bankerna är ENORMT oroliga över att allmänheten skall förstå att vårt digital betalsystem är sårbart. Idag lobbar bankerna väldigt hårt för att få bort kontanter ur samhället. Mot privatpersoner använder dom argumentet ”rånrisken skulle minska” och mot staten att ”det skulle försvåra för ekonomisk brottslighet”. Bankernas vilja för att göra detta bottnar naturligtvis i att det är dom som äger det digitala betalsystemet. Kort sagt så tjänar dom väldigt lite eller ingenting när folk betalar med kontanter men dom tjänar ganska mycket när folk betalar med kort. En förutsättning för att bankerna skall få sin vilja igenom är att folket litar på denna digitala valuta som i så fall skulle ersätta kontanter. Därför får det absolut inte bli några stora rubriker om sårbarhet i datasystemen.

Jag tycker att vi alla måste börja se på vår datahantering på ett helt nytt sätt. Vi måste börja ta ansvar för vår egen data. Vi kanske inte skall ha information spritt över hela världen på stora servrar där vinsten för ett lyckat hack är så stor att brottslingar tycker att det värt att lägga ner hur mycket energi som helst för att lyckas.

Länkar:

http://www.idg.se/2.1085/1.507563/vad-mer-ar-det-de-inte-berattar

http://www.idg.se/2.1085/1.508215/pirate-bay-grundaren-infor-ratta-idag