Kategorier
Nätsäkerhet Nätspionage Personlig integritet

Skandalen bara växer

ÖgonNu har det kommit mer uppgifter i efterdyningarna av NSA skandalen. Det visar sig att Antivirus tillverkare löpande lämnar information om säkerhetshål od till NSA, FBI och CIA. En ännu värre nyhet är att Microsoft medvetet väljer att hålla på säkerhetsuppdateringar, så att säkerhetstjänsten har möjlighet att rota omkring i allmänhetens datorer, innan dom släpps till allmogen.

När skall EU, Sverige, kommuner, företag och privatpersoner sätta ner foten och säga stopp. Vi måste ha en ny datastruktur i världen som känns säker för oss alla. Det kan inte vara rimligt att nästan det enda sättet att sprida ett budskap om att man inte skall använda Google+ och facebook är att lägga ut det på Google+ och facebook. Nedan har jag listat några saker som man kan göra själv för att förbättra sin säkerhet.

  • Surfa via VPN. Det finns flera som tillhandahåller dessa tjänster (Vill inte göra reklam för någon)
  • Byt till öppen källkod. Den stora vitsen med öppen källkod är att koden ägs av allmänheten och vem som helst kan granska koden innan den släpps. Ett exempel på detta är att använda Linux istället för Windows och Apple. Man kan även använda Libreoffice istället för MS Office. I princip är alla öppenkällkodsprogram gratis.
  • Se till att även er nästa telefon är öppen källkod. Som det nu ser ut kommer det flera öppna källkodstelefoner inom kort.
  • Skaffa en egen server. Antingen en NAS eller en riktigt server. Dom flesta tror att det är dyrt men idag kostar det inte mycket mer än en vanlig dator.
  • Protestera! Innan ni köper datorer, telefon och tjänster. Kräv att ingen information skall få lämnas ut av någon som helst anledning. Låt inte försäljaren övertala er att det inte är någon fara. Jag har själv stått och lyssnat på en försäljare som var minst sagt vårdslös med sanningen. Allt bara för att få sälja lite mer.

Som avslutning vill jag säga en sak till alla som använder frasen ”Det gör ingenting för jag har inget att dölja”. Ni kanske inte ser problemet just nu. Men den som kontrollerar informationen kontrollerar världen och om 10 år kanske det sitter någon riktigt otäck person vid makten. Rent historiskt har sådana ledare kommit med jämna mellanrum.

Länk:

https://computersweden.idg.se/2.2683/1.512568/microsoft-ger-cia-forsprang

[sociallinkz]