Kategorier
Internet Nätsäkerhet Nätspionage

NSA ägnar sig åt industrispionage

Industrispionage1I en intervju med NDR berättar Snowden att USA ägnar sig åt industrispionage. Detta är kanske inte längre någon stor nyhet eftersom att dom flesta redan misstänkt det. Det dyker dock upp några följdfrågor i mitt huvud.

Med tanke på hur mycket Sverige är involverat i denna skandal så MÅSTE våra ledare veta att USA gör på detta vis. FRA har trots allt haft tillgång till dom verktyg som NSA har. Borde dom då inte varna svenska företag för att USA kan stjäla deras hemligheter. Det har dom inte gjort. Är det så illa att våra ledare medvetet säljer ut sina egna medborgare?

Med tanke på vad som kommit fram borde det naturligtvis komma direktiv från våra ledare så att våra företag kan skydda sig.

För det första skulle dom se till att det finns tjänster inom Sveriges gränser så att företagen skyndsamt kan sluta använda utländska fjärrtjänster. Ingen Itunes, Office 365 eller google apps. Om den fysiska lagringen sker i Sverige gäller svenska lagar.

Det andra är att man måste se till att människor kan sluta använda Windows och Apples produkter. Kanske dags för ett folkbildningsprogram så att medborgarna kan gå över till Öppen källkod. Samtidigt måste vi börja utbilda ungdomar så att vi får egna tekniker och specialister så att vi inte hela tiden måste lita på utländska utvecklare.