HänglåsFör er som tycker att inte andra skall läsa er epost så kan jag rekommendera er att använda openpgp för att kryptera er e-post. Jag har testat lite med hur detta fungerar med Kmail och Thunderbird.

Man måste ha en certifikatshanterare för att kunna göra detta. I och med att jag använder kde för närvarande installerade jag Kleopatra. Min kära hustru kör Ubuntu och där använde jag den certifikatshanterare som är installerad som standard. Jag tänkte inte göra en guide för detta eftersom att det finns flera olika certifikatshanterare och e-post program så det blir så många guider. Dock tänkte jag förklara principen.

Först måste man skapa ett OpenPGP nyckel certifikat. Det är egentligen bara att följa instruktionerna. Det blir ditt privata certifikat som sparas i din dator. Du kan sedan spara den filen var du vill. Jag själv gjorde bara en mapp där dessa filer sparas. Sedan skickar man den filen till dom som vill skicka krypterat mail till dig. Då dom får filen måste dom importera filen i sin certifikatshanterare och sedan verifierar dom ditt certifikat med sitt eget certifikat. (Dom måste nämligen också skapa ett eget certifikat). När det väl är gjort så kan dom skicka krypterade mail till dig. För att detta skall fungera som det ska som även skicka sin certifikatsfil till dig. På så vis kan som inte bara kryptera mailet utan även signera det så att du vet att avsändaren är korrekt.

Om man kör thunderbird måste man installera ett plugin som heter Enigmail. (Det gör man under Verktyg/Tillägg)