Kategorier
Internet Nätsäkerhet Personlig integritet

Ingenting har förändrats. USA fortsätter sin nätövervakning

Spy

USA fortsätter att spionera

Att säga att tyska folket blev upprörda, när det framkom att USA avlyssnade tyska medborgare i stor skala, är minst sagt en underdrift. Att dom dessutom avlyssnade Angela Merkels egen telefon gjorde saken inte ett dugg bättre. Sedan detta uppdagades har Tyskland velat ha en ”no-spy agreement”. USA har vägrat detta. Det argument som som USA har framfört känns nästan sandlådemässigt: ”Om vi ger er ett sådant så vill alla andra också ha ett”. Självklart vill alla ha en överenskommelse att USA inte spionerar på dom.

We have differences of opinion to overcome

I ett gemensamt uttalande sa Obama och Merkel nyligen att dom har ”differences of opinion to overcome”. Vilket visar att USA inte är villiga att släppa den maktbas dom har genom sin tekniska överhöghet när det gäller datahantering. Det finns ett stort problem med detta. Detta kommer förmodligen att leda till att länder kommer att skapa nationella nät där staten själva kan kontrollera sina medborgares data. Man skulle kunna hoppas och tro att dessa nationer istället skulle satsa på system som Maidsafe vilket skulle garantera alla användares säkerhet men det är knappast troligt. Tyvärr är det så att oftast när en stat drabbas av någonting som detta så bygger man bara upp någonting likadant fast med skillnaden att man själv är den som avlyssnar.

Det finns i slutändan bara en lösning på detta. Alla måste gå över till öppen källkod och öppen hårdvara så att alla invånare och stater har möjlighet att granska den teknik som vi alla behöver för ett effektivt samhälle.