Kategorier
Internet Personlig integritet Sociala medier

Hur hanterar man Facebook?

FacebJag och min hustru är fn i Australien. Dock måste vi ta ställning till hur vi skall hantera Facebook eftersom att dom har ett automatiskt godkännande av användarvillkor vid årsskiftet.

Eftersom att vi bor hos en IT Expert i Australien har vi även diskuterat detta med honom. Det vi kom fram till när det gäller nya Facebook villkoren är att det lämnar ganska öppet för Facebook att hämta på tok för mycket information. Särskilt är det denna del vi inte gillar:

Vi samlar in information från och om de datorer, telefoner eller andra enheter där du installerar eller använder våra tjänster

Här är några exempel på information om enheter som vi samlar in:

  • Kännetecken som operativsystem, hårdvaruversion, enhetsinställningar, namn på och typ av filer och programvara, styrka på batteri och signal samt enhetsidentifierare.
  • Enheters placering, inklusive specifika geografiska platser, exempelvis via signaler från GPS, Bluetooth eller WiFi.
  • Mottagningsinformation, som namnet på din mobiltelefonoperatör eller internetleverantör, typ av webbläsare, språk och tidszon, mobiltelefonnummer och IP-adress.

Problemet med detta är den allmäna formulering som dom använder. Dom har angett några exempel på vad som gäller men notera att detta bara är exempel. Vi kommer därför att sätta upp en särskild dator där vi endast använder Facebook. Övriga enheter kommer vi att hålla Facebook-fria.

Det håller på att bli lite otäckt med den insamling som idag sker. För några veckor sedan googlade jag på switchar. ”Poff” började dyka upp reklam för switchar i mitt flöde.

Vi anlände i Australien för några veckor sedan och ”poff” började det dyka upp kuponger för Australienska matvarubutiker. Facebook vet för mycket om oss. Det är dags att börja begränsa det. Efter nyår kommer vi därför inte att gå nå på facebook annat än om vi är hemma vid vår Facebookdator. Skicka därför inte meddelanden via FB utan vi ber er att använda E-post istället.

SVT Opinion om Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.