Efter den stora skandalen med Cambridge Analytica och Facebook har en ny hashtag trendat. Det är #deletefacebook. Kända personer som Brian Acton, som var med och grundade Whatsapp, gick ut och tweetade “It is time. #deletefacebook.” Elon Musk följde uppmaningen.

Hela skandalen grundar sig i att ett företag som heter Cambridge Analytica använt Facebooks verktyg för att påverka valet i USA. Vanliga användare verkar faktiskt äntligen börja förstå hur omfattande facebooks datainsamling egentligen är och att denna datainsamling kan användas till mer än bara riktad reklam. Det stora problemet med Facebook är att hela deras affärsidé gå ut på att samla in så mycket data som möjligt och sedan sälja vidare informationen. Så att Facebook skulle kunna ändras till någonting annat än vad det är idag känns otroligt.

Men det finns faktiskt fullgoda ersättare till Facebook. Jag själv har en inloggning på Joindiaspora som är ett öppen källkodsprojekt som faktiskt fungerar väldigt bra. På wikipedia finns mycket information projektet. Joindiaspora samlar inte in information eller säljer reklam men funktionerna är ganska lika som Facebook.

Nu finns det dock ett problem med alla Facebookalternativ. För att socialt media skall fungera måste dina vänner också ha en inloggning. Ju fler vänner som är med desto trevligare blir det. För att göra detta bör så många som möjligt skaffa sig en inloggning till Joindiaspora samtidigt som man har ett Facebookkonto och allt eftersom att det blir fler på Joindiaspora så blir det nog mindre jobbigt att radera sitt facebookkonto. Om ni skaffar ett konto där så sök upp mig där så hjälper jag er om ni har frågor.