Kategorier
Datorer Hårdvara

Test av Samsung Chromebook

Samsung-ChromebookEfter att nu har använt Chromebook i några dagar så tänkte jag att det är dags att säga lite om vad jag tycker. Själva datorn är riktigt trevlig. Startar snabbt, fint tangentbord, fläktlös (ÄLSKAR DET) och skärmen är helt OK trots att flera tester gnäller lite om skärmen. Ljudet är OK men inte mer. Känns bra i knäet osv. Den har en 16 GB SSD vilket gör den snabb men det inte går att spara särskilt mycket data på den fast det är det egentligen inte mening att man skall göra.

Nu måste jag dock säga lite om operativsystemet som driver den. Den är förinstallerad med ChromeOS. Det är ett bantat operativsystem som egentligen bara består av en webbläsare. Det går inte installera program på men idag är det väldigt många personer som bara använder sin dator till att just vara på nätet. Pga av att det egentligen bara är en webbläsare så blir den klart begränsad. Låt mig nämna några saker:

  • Skrivare inte lätt att installera. En skrivare skall installeras via Google cloudprint vilket gör att du i alla fall måste ha en annan dator där skrivaren är monterad. Den datorn måste också köra googles webbläsare. Så helt plötsligt måste man köra Google på två datorer istället för en.
  • Bankid fungerar inte ännu. Det är ett stort minus eftersom att idag är det ganska viktigt för människor.
  • Tillbehör som skall kopplas in kommer säkerligen att ställa till problem. T ex försökte jag koppla ihop den med min Samsung Galaxy note II via bluetooth och det fungerade då inte vid första försöket. Det är dock inget problem för mig eftersom att jag kan köra enheterna via wifi uppkoppling mot server men fortfarande irriterande att det är svårt att koppla ihop externa enheter.
  • Deleteknappen saknas. Måste trycka alt+backspace

Det kommer säkert att dyka upp fler saker allt eftersom.

Omdömme:

Med tanke på dom avlyssningsskandaler som varit senaste dagarna så måste man vara medveten om att man köper in sig i Googles infrastruktur. Nu är detta ett lika stort problem om du köper Apple eller Microsofts produkter. En stor anledning till detta är att alla dessa företag försöker ändra intjäningsmodell vilket gör att dom går över till tjänster. Dom vill helt enkelt få så många som möjligt att använda deras tjänster. Detta är naturligtvis någonting som jag är motståndare till eftersom att jag tycker att det skall vara enkelt och självklart att man skall ha kontroll över sin egen data. När det gäller min Chromebook så har jag satt upp en egen server som jag har hemma som ersätter dom flesta tjänster som Google vill att jag skall använda och på så vis sparas min data där. Man kan naturligt vis även göra detta om man har ett webbhotell vilket idag inte är särskilt dyrt.

Nu kanske ni tror att jag helt sågar denna produkt men det gör jag verkligen inte. Jag tycker det är en riktigt bra produkt. Framför allt om man vill ha lite krångel och ens dataanvändande bara sträcker sig till internet. Jag tycker att den är mycket prisvärd om man köper denna istället för surfplattor. Jag tar mycket hellre denna än vilken än surfplatta som du slänger fram. Om ni tänker köpa en för att ersätta er vanliga dator bör ni tänka er för och jag tycker definitivt att ni bör skaffa en lagringstjänst som ni känner er trygg med så att ni inte måste lämna över hela ert liv till Google.