Samsung_TizenFler och fler mobiltilverkare satsar på Linux

Nokia var släppte för ett antal år sedan sin telefon Nokia N9. Den drevs av operativsystemet Meego som kör Linux kärnan. Den togs mycket väl emot och jag vet själv av erfarenhet hur mycket många av användarna älskade den telefonen. (Min hustru var en av dessa). Ur Meego projektet föddes bl a Sailfish som idag driver Jolla telefonen. (Min hustru äger numera en sådan som hon älskar minst lika mycket).

Men det är inte bara Sailfish som kommer ur Meego projektet. Samsung och Intel byggde vidare på systemet på sitt håll och skapade operativsystemet som dom kallar för Tizen. I dagarna släpper dom sina första Tizen telefoner i Ryssland och Indien.

Av vad jag kunnat hitta på nätet måste jag dock säga att Jolla med Sailfish verkar betydligt roligare än Samsungs Tizen. Förmodligen mest för att Samsung valt att den skall vara så lik Android som möjligt. Om dom ändå bygger ett nytt operativ kan dom väl försöka vara lika djärva som Sailfish eller Canonical (Canonical bygger ubuntu phone) och faktiskt göra någonting nytt och spännande. Eftersom att jag har haft möjligheten att leka lite med Sailfish måste jag säga att det är flera funktioner som är betydligt mer smarta än vad Androids lösningar är.