Kategorier
Chrome OS Chromebook Datorer Hårdvara Operativsystem Programvara

”Övervakad användare” i Chromebooks skyddar barnen

Vi har sedan ett tag tillbaka ett par Chromebooks i huset. Chromebook är en bärbar dator som använder Googles operativsystem ChromeOS. Det finns en del nackdelar med Chromebooks men det finns även en hel del fördelar.

Jag har nyligen upptäckt en riktigt bra funktion med dessa. Vi har två pojkar hemma som är 7 och 9 år. Vi vill naturligtvis att dom skall ha möjlighet att använda dator MEN vi vill verkligen inte att dom skall vara på dom mörkare hörnen av internet eller utsättas för en massa reklam. Vi vill att dom skall kunna ha en e-post adress utan att dom drabbas av otäck e-post som länkar till otäcka hemsidor.

Jag har nu upptäckt en inloggning i Chromebooks som heter ”övervakad användare”. Jag har skapat en sådan användare åt mina barn. Där kan man helt styra vad dom skall komma åt och vad dom inte skall komma åt. Jag kan välja att stänga ALLT och sedan bara godkänna vissa adresser. I deras fall har jag tillåtit barnkanalen på SVT och deras Webbmail. Webbmailen läser bara texten och eventuella länkar vidare blockas så länge dom inte går till barnkanalen.

Utöver det så kan se i min dator exakt vad dom har gjort på sin inloggning och när dom gjorde det. Det ger oss en möjlighet att faktiskt låta dom ha en dator själva trots sin låga ålder. Därför kommer dom att få använda Chromebooks istället framöver.

Som grädde på moset är dessa datorer inte särskilt dyra. Jag har hittat modeller för 2 300 kr.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.