Kategorier
Mobiltelefoner Operativsystem

Det går kanske trögt för Windows mobile men Microsoft tjänar massor på Android

 

MicrosoftSom en del av en godkännande process har Kinesiska myndigheter avslöjat 310 patent som Microsoft kan använda för att få licenspengar från tillverkare av Android produkter. Trots att Microsoft tidigare inte velat avslöja vilka patent som hållit för det ändamålet har några listor blivit tillgängliga från Kinesiska handelskammaren.  Microsoft sitter idag på en hel del patent gällande mobiltelefoner efter att betalat 7,2 miljarder dollar till Nokia.

Den längre av de två listorna är uppdelad i tre avsnitt. Den första delen omfattar 72 patent som anges som ”standard patent”, som i huvudsak är relaterade till nätverk och finns i de flesta smartphones. Ytterligare 127 patent är listade som ”införda i Android”. Den tredje sektionen listar ytterligare 42 patent och 68 användningsområden för patenten.

Det är värt att notera att Microsoft inte använder alla dessa patent när det går i krig med en Android-leverantör. I en stämning 2010 mot Motorola, till exempel, ingår bara nio patent och vid en rättegång 2011 mot Barnes & Noble ingår fem patent. Listan över 310 patent kan ge Android-leverantörer en bättre känsla för vilken ammunition Microsoft har lagrat upp.

Som Ars Technica påpekar, innehåller både den första och andra sektionen av dokumentet patent som Microsoft förvärvade som en del av Rockstar Consortium, en grupp som inkluderar Apple, Blackberry, Ericsson och Sony-men inte Google. Konsortiet har stämt Google och Samsung. Detta skedde i oktober förra året.

Under de senaste fyra åren, har Microsoft nyttjat dessa patent för strider gällande licensavtal med Android leverantörer, stora och små, bland annat Samsung, HTC och Compal. Även om villkoren i dessa avtal, och exakt vilka patent som är inblandade, aldrig har lämnats ut tyder nya beräkningar på att Microsoft håvar in mer än 2 miljarder dollar per år från försäljning av android-enheter.

Om det är så att Microsoft kan tjäna en massa pengar på Androidenheter så är det inte konstigt om telefontillverkarna vill gå över till operativsystem som använder öppen källkod.

Läs mer på Ars Technica

Läs mer på PC world

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.