Kategorier
Hårdvara Mobiltelefoner Operativsystem Öppen källkod Programvara

Jolla, den nya finska mobiltelefonen

JollaMin hustru fick för några veckor sedan sin hett efterlängtade Jolla telefon. En stor anledning till varför hon varit så så sugen på just den telefonen är att hon tidigare ägt en Nokia N9 som använde det öppna operativsystemet Meego. Problemet var att efter N9:an släpptes betalade Microsoft en STOR hink med pengar till Nokia för att fokusera på att tillverka Windows telefoner. Följaktligen la Nokia ned projektet med Meego.

Ett antal av utvecklarna på Nokia startade då eget och började jobba på det som måste ses som en efterföljare till Nokia N9. Eftersom att det har tagit ett tag för Jolla att få fram en färdig produkt har min hustru närmast krampaktigt hållit i sin Nokia N9. Trots att hon för ett antal månader sedan tappade sin Nokia N9, varvid glaset sprack, har hon vägrat att köpa en ny telefon. Detta för att vänta in säljstarten av Jolla i Sverige.

Eftersom att den nya telefonen nu är i huset så har jag naturligtvis fått chansen att leka lite med den och jag tänkte att ni skulle få ta del av mina tankar om denna telefon.

Det första man måste inse är att hårdvarumässigt är den inte så märkvärdig. Den är inte dålig men inte heller särskilt mycket i framkant. Det är dock inte det som är det märkvärdiga med den utan det är operativsystemet sailfish som driver hela manicken. Sailfish är en vidareutveckling av Meego och båda är drivna av Linux.

Det första man inser när man startar den är att mjukvaran ligger under utveckling… snabb utveckling. Utan första uppdateringen så fungerar faktiskt telefonen ganska dåligt. Synktjänster fungerar inte, batteritiden är usel och kontouppläggning instabil. Nu är inte det ett så stort problem eftersom att uppdateringen kommer ganska fort efter att man registrerat telefonen.

Efter uppdateringar blev batteritiden mycket bättre… Nej… En massa saker blev bättre. Kalendersynken mot google började fungera och så vidare. När man tänker på det så förstår jag varför som släppte telefon även om allting inte var perfekt. Detta är öppen källkod. Ju fler användare dom får desto fler testar och rapporterar fel. Kort sagt kommer telefonen att bli bättre och bättre desto fler som använder den.

När det gäller att använda telefonen så är det, precis som med Nokia N9, lite jobbigt att komma igång. Den fungerar helt med gester och har andra sätt att navigera än Android och Apple. Detta är lite jobbig i början men jag tyckte att efter ett par timmars lekande var det inte så jobbig längre. När man väl har vant sig med den så måste jag säga att den är helt lysande. Betydligt trevligare än min nuvarande Samsung Note som kör Andriod.

Det är lite svårt att sätta betyg på denna. Den har inte en imponerande hårdvara och mjukvaran känns inte riktigt klar än så kan man inte ge den mer än en 3:a av 5. Problemet för mig är att den blir bättre och bättre allt eftersom. Kort sagt kan telefon vara bättre på onsdagen än vad den var på tisdagen. Om jag var tvungen att sätta betyg på min Galaxy Note så skulle den få 5 av 5 men p g a det otroligt innovativa sättet att använda Jollan har jag (utan framgång) försökt få min hustru att byta telefon med mig. Jag hoppas att fler tillverkare börjar släppa telefoner med sailfish. Jag är helt övertygad om att min nästa telefon blir en Jolla eller ev en annan telefon som använder sailfish som operativsystem.

Länk till video om Jolla

Jollas hemsida