Satya Nadella

Microsofts nya VD, Satya Nadella

2001 sa Microsofts dåvarande VD Steve Ballmer att Linux var  ”a cancer that attaches itself in an intellectual property sense to everything it touches”. Man kunde nästan känna den osande rädslan för att öppen källkod och Linux skulle ta över helt. Och på sätt och vis har han fått rätt. När det gäller framför allt nätet är Linux dominerande.

Även när det gäller mobiltelefoner så är Linux dominerande genom Android som drivs av Linuxkärnan. Det är egentligen bara på skrivbordet som som Linux inte tagit över. Dock växer Linux nu även på skrivbordet. Särskilt i länder som Kina och Ryssland. Vi skall då betänka att Kina idag har nästan all produktion av teknik så vi kommer nog att se mer och mer av Linux även på skrivbordet.

Microsofts nya VD, Satya Nadella, har dock en helt annan strategi än Steve Ballmer. Han har insett att det inte bara går att motarbeta utan man måste samarbeta. Även om hans uttalande i San Francisco 2014 att ”Microsoft loves Linux” förmodligen betyder att Microsoft har mer ekonomiskt än filosofiskt att tjäna på samarbeta än att motarbeta så är det ändå glädjande att även dom har börjat bidra till öppen källkod.

Den stora anledningen till varför dom kan tjäna pengar på detta är nog att dom valt att byta intjäningsmodell. Dom siktar in sig mycket mer på tjänster på nätet och i molnet. Då är det viktigt att alla kommer åt deras tjänster. Det är helt enkelt en dålig affär att stänga ute en stor kundkrets från sina tjänster.

En annan stor ekonomisk anledning till att man har öppna projekt är att då behöver man inte ta hela utvecklingskostnaden själv. Kort sagt sparar man in massor med pengar i utvecklingskostnader. Därför tror jag, att allt eftersom att deras nättjänster byggs ut, så kommer mer och mer av Microsofts kod att öppnas för världen.

För två år sedan stack jag själv ut huvudet och sa att inom 10 år är Windows till största del öppen källkod. Jag har fått utstå en hel del överseende leenden och till och med skratt för det uttalandet. Det är 8 år kvar. Det skall bli intressant att se om jag får rätt.