När vi talar om datorer idag måste vi först tala vad en dator egentligen är. Idag är nämligen det mesta en dator. Låt mig nämna några: Stationär dator, bärbar dator, surfplatta, smartphone, smartTV osv… Fler kommer. Just nu pågår en datorisering av vitvaror och en bil är idag fullproppad med datakraft.

Jag tänkte idag fokusera på Stationär dator, bärbar dator, telefon och surfplatta. Tyvärr är det inte så enkelt att det bara är att köpa en dator. Idag finns det egentligen fyra stora aktörer som styr ditt beslut. Det är Microsoft, Apple, Google och öppenkällkodsvärlden. Innan vi fortsätter bör jag kanske nämna något om dessa olika aktörer.

Microsoft

Microsoft levererar Windows. Det det absolut största operativsystemet i världen idag men windows tappar marknadsandelar hela tiden. Windows XP var totalt marknadsledande, Windows 7 höll fanan högt men Windows 8 var en riktig flopp. Just nu rullas Windows 10 ut men ingen vet om det blir flipp eller flopp. Det stora problemet för Windows är nog att världen helt enkelt har förändrats. Förr så lagraders data på datorn och programmen installerades lokalt på den dator du hade. I dag är data mer flytande. Microsoft utvecklade t ex Microsoft Office och tjänade stora pengar på vårt behov av att skapa dokument. Idag kan detta dock göras i molnet och då blir Windows för oflexibelt och tungdraget. Utöver det har Windows haft stora problem med säkerheten och dyra tungdragna antivirusprogram har varit ett måste.

Dator2Apple

Apple har genom historien levt ett verkligt spännande liv. Från succé till nästa konkurs och tillbaka till succé. Apple lever mycket på design och innovation. Dom har ett eget operativsystem till iPhone, iPad,  sina stationära- och bärbar datorer. Deras system fungerar i mina ögon helt OK. MEN…. Deras produkter är på TOK för dyra för vad du får för pengarna. Apple är väldigt duktia på marknadsföring och dom spenderar stora belopp på t ex produktplacering i filmer och TV-serier. Titta på era favoritserier och notera att framgångsrika, unga och snygga karaktärer ofta sitter och pillar på sina Apple produkter. Dessutom jobbar dom hårt med inlåsningsprincipen. Köper du en Appleprodukt så bör du köpa fler för att få igång alla funktioner.

Generellt för både Apple och Microsoft är att deras intjäningsmodell gör att dom aldrig kommer att tillverka en perfekt produkt. Om ni för en sekund tror att Micorsoft och Apple sitter på ett styrelsemöte och talar om att bygga den perfekta produkten för dig som kund så misstar ni er grovt. Alla kommersiella bolag har ett ansvar gentemot sina aktieägare INTE mot sina kunder. Deras ansvar är att skapa så mycket kapital som möjligt för sina ägare. Därför har vi t ex så många problem med kompabilitet mellan olika enheter. T ex tillåter vissa system ett visst dokumentformat men inte ett annat. Detta gäller allting från musik till filöverföringsprotokoll.

Öppen källkod

Öppen källkod är någonting jag gillar skarpt. Öppen källkod betyder att koden är tillgänglig för alla att granska och ändra. Den är ofta gratis men det finns inget krav att den måste vara det. Fördelen med öppen källkod är att dom som behöver program kan fortsätta och utveckla dom efter de behov som finns.

Låt mig ge ett exempel. Låt oss säga att Vattenfall behöver ett officepaket som måste anpassas efter deras behov. Då kan dom ta koden från t ex Libre office och göra dessa ändringar. Det enda kravet är att om man bygger vidare på öppen källkod så måste även det man bygger till i programmet släppas som öppen källkod. Så istället för att bygga ett helt nytt officepaket kan Vattenfall till en billig peng göra sina ändringar. Däremot måste deras ändringar släppas ut till världen. Detta gör att öppen källkod är mer styrt av användare istället för privata bolag.

Det mest kända öppenkällkodsprojektet är Linux. En del har kanske hört talats om det. Linux är kärnan i ett operativsystem. Linux är BETYDLIGT större än vad ni tror. Linux är idag dominerande på webbservrar, surfplattor och mobiltelefoner. Bara en sån sak som att era Androidprodukter drivs av Linux visar hur stor den är. Idag finns även andra operativsystem för mobiltelefoner och plattor som drivs av Linux. T ex Jollas Sailfish eller Tizen som finns i en del Samsung telefoner.

När det kommer till stationära- och bärbara datorer finns flera operativsystem som drivs av Linux. T ex Ubuntu Linux, Red Hat Linux, Linux Mint för att nämna några. Fördelarna med att använda dessa är massor. Säkerheten är hög. Det finns MASSOR av bra bra program som är gratis och dom är generellt fria från reklam och oönskade reklamprogram som oftast följer med en dator som är förinstallerad med t ex Windows. Nackdelen är att ibland kan ett företag bestämma att bygga en specialfunktion som bara fungerar till t ex Windows. Idag är det dock generellt enklare att få igång saker till t ex Ubuntu Linux än Windows 8.

Google

När man tänker på Google tänker man oftast på internetsökning men Google är mycket större än så. Dom är idag nästan otäckt stora när det gäller allt som är kopplat till internet. Dom driver även Android för telefoner och plattor. Nu har dom även ett operativsystem till datorer som heter Chrome OS. Detta operativ levereras endast med Chromebooks. Google är ett privatägt bolag vilket borde skapa samma problem för kunden som Windows och iOS (Apples operativ för datorer).

Så är det dock inte. Anledningen är enkel. Dom har en annan intjäningsmodell än vad Microsoft och Apple har. Dom tjänar pengar på att människor använder nätet. Särskilt genom sina söktjänster men idag även andra tjänster som är direkt kopplade till att folk går över till att använda internet i större utsträckning.

Dom använder i stor utsträckning öppen källkod och Linux. Dom vill att internet skall fungerar så bra som möjligt för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Det gör att kunders och deras egna intressen sammanfaller. Det är bra.

Dock gör naturligtvis även Google sitt bästa för att styra kunderna för att tjäna så mycket pengar som möjligt. T ex fungerar en Android telefon som bäst om man använder Googles nättjänster. Å andra sidan såg som till att släppa en egen mobiltelefon (Nexus) när dom insåg att andra telefonleverantörer började skicka med en massa skräpprogram när dom sålde android telefoner. Detta gjorde dom nog endast för att kunden skulle kunna köpa en telefon som fungerade perfekt mot deras tjänster. Dom är även mån om att andra system skall kunna koppla upp mot deras tjänster. Här gäller dock samma sak. Deras egenintresse sammanfaller med kundens.

Den intjäningsmodell som Google använder har visat sig så framgångsrik att även Microsoft håller på att gå över till den genom sina Live-konton och Office 365. Detta har resulterat i att Microsoft idag släpper en massa, tidigare stängda system, som öppen källkod. Allt för att alla skall kunna koppla upp mot deras tjänster.

Tyvärr måste jag av egen erfarenhet säga att generellt är all elektronik ni köper skräp

Vad skall jag ha för dator, surfplatta och telefon?

Tyvärr måste jag av egen erfarenhet säga att generellt är all elektronik ni köper skräp. Produkten är sämre än vad den kunde vara, supporten är usel och kundintresset är lika med noll. Det hela går tillbaka till pengar. Det är idag en dålig idé, rent ekonomisk, att göra en riktigt bra produkt.

Förut gick utvecklingen inom datorer så fort att vi hela tiden behövde köpa nya maskiner. Dom blev helt enkelt automatiskt omoderna. Programmen krävde hela tiden större och större datorkraft. Så är det inte idag. Programmen blir mer lättdragna och datorerna är redan så snabba att du skulle faktiskt kunna ha din dator nästan för evigt ur den synvinkeln. Att då bygga en dator som var av god kvalitet skulle innebära att dom inte fick sälja så många datorer.

Det enklast sättet att se detta fenomen är att ta fram ett gammalt tangentbort från 80- talet. Det fungerar oftast fortfarande helt lysande och känsligheten i knapparna är ännu kvar trots att det använts i en evighet. Ett tangentbord som du köper idag bör du nog inte räkna med skall hålla mer än 3 år. Tragiskt men sant.

Supporten på datorer håller också på att åka ner i toaletten. Om ni får problem med er dator så kommer ni garanterat att gå in på en hemsida för att söka efter ett telefon nr eller en e-post adress för att meddela leverantören om detta. Det är dock nästan omöjligt att hitta denna information. Idag är det inte ovanligt att du hamnar på en livechat där du får chatta med en tekniker som förmodligen sitter i Indien. Chatten är då självklart på engelska. Om du har tur så hittar du ett telefon nr där du sedan måste vänta, trycka på några alternativ, vänta lite till och sedan trycka på lite fler val. Jag tror ni förstår vad jag menar.

Jag fick nyligen problem med en av mina datorer och från att jag började söka efter information tills dess att jag kommit mig igenom deras transportbolags hemsida hade jag lagt ner över 4 timmar. Allt för ett garantiärende. Man blir nästan misstänkt att dom inte vill att man skall kontakta dom. I detta fall gällde det HP men jag har haft liknande erfarenheter med andra producenter.

Vilket märke skall jag då köpa?

Jag skall ärligt säga att jag inte kan ge något gott råd i vilket märke som är bäst. Idag kan ett märke gör en bra modell för att sedan göra 5 dåliga. Därför går jag efter andra premisser när jag köper min elektronik.

Det första man bör tänka på är vad ni skall använda den till. Ni måste se till vilken lagring ni använder eller vill använda. Ni måste även se till vilka program ni behöver. Jag gillar valfrihet. Jag gillar att jag själv kan bestämma vad jag skall använda och hur. Dessutom bör man man skilja på vilken typ av enhet man skall ha.

T ex har jag en stationär dator som klarar i princip allt. I den kör jag Xubuntu Linux. Om det är någonting mina andra enheter inte klarar av så går det nästan helt säkert att göra i den. Min telefon är en Jolla telefon med Sailfish. Den är öppen källkod och den kan köra androidappar om så behövs.

När det kommer till plattor så har jag ingen alls. Jag har valt bort dom till förmån för dom nya superlätta fläktfria Chromebooks som finns idag. Detta skriver jag t ex på en Samsung Chromebook. Anledningen är enkel. Formatet är samma som en platta men jag får ett riktigt tangentbord och jag kan göra mer på denna än vad jag kan göra på en platta. Dessutom är dom generellt billigare.

Hur skall jag sätta upp mitt system?

När det kommer till nätverk bör ni köpa en bra router. När det gäller lagring tycker jag att ni bör köpa en NAS och sätta upp den med speglade diskar för extra säkerhet. Sedan är jag noga med vilka format jag använder på dokument. T ex för dokument så använder jag .odt och .ods (open document format). För media föredrar jag webm. Om man använder format som inte blir låsta till ett visst system så blir problemen oftast mindre.

När det gäller molnlagring så använder jag Google apps. Inte för att jag älskar Google. Det är mer “the lesser evil” som fått mig till detta val. Den dag jag har råd och ork skall jag sätt upp en egen server med owncloud och SSL kryptering. Sedan kan jag avveckla mitt Google konto.

Efter det spelar det inte så stor roll vad ni köper för dator, telefon, surfplatta eller TV. Jag tycker dock ni kan skippa plattan och köpa en lätt chromebook istället. Jag skulle även vilja slå ett slag för öppen källkod och Linux. Visst är det lite jobbigt att lära om sig men nu när dom flesta iallafall måste lära sig Windows 10 kan man väl lika gärna välja att lära sig Linux istället.