server-90389_1280Allting vi gör i vår dator måste naturligtvis lagras någonstans. Detta gäller bilder, dokument, filmer, musik osv. Naturligtvis kan man lagra detta på sin egen dators hårddisk. Det finns dock en stor risk med detta. Om hårddisken går sönder eller man drabbas av ett riktigt otäckt virus kan all data vara förlorad. Därför bör man ha någon form av extern lagring.

Det enklast sättet är naturligtvis att att ta en backup på den data man har i sin dator. Det finns många olika program som är lämpliga för detta och många av dom är helt gratis. Man kan sedan spara sin backup på vilket lagringsmedia man önskar. Det kan vara t ex en USB-sticka, extern hårddisk, NAS och till och med en moln tjänst. Ett problem när användare använder manuell backup brukar vara att man helt enkelt glömmer av att ta dessa säkerhetskopior regelbundet.

Ett annat sätt att säkra sin data är att man alltid sparar sin data på en extern server. Det kan vara en NAS, en egen server, ett webbhotell eller varför inte en molntjänst. På så vis sparas dokumentet inte lokalt i din dator utan på den plats där du bestämt att din data skall finnas. Det kanske nu är läge att förklara skillnaden mellan dom olika lagringsställen jag nämnt.

Extern hårddisk

När det gäller den externa hårddisken så gäller samma sak för USB-stickor, SD-kort, microSD osv. Alla dessa är externa hårddiskar. Dom gör exakt samma sak. Du kan flytta din data till dessa medier och på så vis har du en kopia på din data. Fördelen med detta är att du inte behöver någon nätuppkoppling. Nackdelen är om du har både dator och extern hårddisk på samma ställe. Om du då t ex råkar ut för brand så förstörs både dator och säkerhetskopia. Ett annat vanligt problem är att användare inte tar regelbundna säkerhetskopior.

NAS och egen server.

En NAS är din personliga server. Skillnaden mellan en NAS och en egen fristående server är att NAS är förinstallerad med dom program som behövs och uppdateringar är oftast automatiska. Man kan ställa en NAS eller sin egna server var som helst som har en uppkoppling. Man kan ställa den hemma hos sig själv eller hos en vän. Om du ställer den hos en vän har du din data kvar även om du drabbas av en brand. Detta förutsatt att du använt din server/NAS till att ta säkerhetskopior eller till att synka den data som finns på din dator. Annars förlorar du din data om branden sker hos din vän. Fördelar med NAS/egen server är att man får kontroll på sin egen data, man kan installera och använda massor med olika tjänster och man får tillgång till massor av lagringsutrymme till en ganska låg kostnad och man kommer åt den var än i världen man är.

Molntjänster.

Molntjänster är när man hyr in sig hos ett företag som sköter och driver en server åt dig. Exempel på detta är Google drive, Office 365, Dropbox eller till med Owncloud om någon annan driver servern. När man jobbar mot molntjänster är det väldigt vanligt att du även får tillgång till massor av programvara som automatiskt sparar dina arbeten på leverantörens server. T ex när man gör ett dokument i Google docs så sparas det automatiskt på Googles egen server. Generellt får man riktigt mycket lagring för pengarna när man väljer en molntjänst. Dom tillägg som finns på molntjänsterna, t ex officepaket, är ofta bra och gratis. Dessutom synkas oftast era arbeten och dokument med dom mobila enheter ni använder. En annan bra sak med molnlagring är att även om din dator går sönder eller ditt hus brinner upp så finns din data fortfarande kvar.

Nackdelen är att dom fungerar generellt bara om du har en nätuppkoppling. Google har dock idag flera saker som går att göra offline (utan uppkoppling). När du väl kopplar upp din enhet så synkroniseras den med ditt konto på Google.

En annan nackdel är kontrollen över din egen data. Om du t ex lagrar din data hos Google, Microsoft, Apple eller Dropbox så vet du inte exakt var din data är. Rent teoretiskt kan dom se, ändra och radera din data. Detta tror jag naturligtvis inte kommer att hända men man bör vara medveten om detta problem. Därför tycker jag att man regelbundet bör ladda ner sin data från sina molntjänster och spara dom på en egen hårddisk någonstans.

Vilken lagring bör man ha hemma?

Denna fråga är naturligtvis upp till vara och en. Jag själv använder flera olika. Viktiga dokument med känslig information säkerhetskopierar jag krypterat lokalt på en egen NAS. Jag använder Google drive, docs, mail och kalender. Jag har ett webbhotell där jag har Owncloud installerat.

Eftersom att den artikelserie skall handla om hur man skall sätta upp ett enkelt och bra datasystem i hemmet bör jag dock säga vad jag tycker ni skall ha. Därför rekommenderar jag att ni skaffar en NAS. En personlig server med minimalt underhåll. På så vis kan ni lagra stora mängder data och fortfarande ha kontroll över er egen data. Om er NAS kan installera serverapplikationer så är det inte omöjligt att ni kan köra Owncloud (egen molntjänst med massor av bra funktioner).

Om väljer att använda Microsoft, Google, Apple eller Dropbox rekommenderar jag att ni använder Google. När man slår ihop alla deras tjänster och den hårdvara vi skall tala om i senare artiklar är det helt enkelt den bästa tjänsten.

Nästa artikel skall handla om dator. Vilken dator skall ni köpa? Vilket operativsystem skall ni använda?