I dagens samhälle är det nästan omöjligt att vara utan internet. Vi betalar våra räkningar, beställer varor, bokar biljetter och hittar vår underhållning där. Därför behöver vi ett nätverk.

Nätverket består egentligen av två delar. Vi har först vårt hemmanätverk. Det kallas LAN. (Local area network). Där kopplar vi ihop alla våra enheter. Telefoner, datorer och kanske även andra saker som t ex dom nya smarta LED-lamporna.

Nätverk illustrationVanligtvis har vi en router i hemmet. Den har förmodligen både uttag för vanliga nätverkskablar men oftast även trådlöst nätverk. Detta kallas wifi. Om din telefon eller dator har ett trådlöst nätverkskort så kan den självklart koppla upp mot wifi och då behövs ingen kabel. Dock skall ni betänka att uppkoppling med kabel är alltid mer stabilt och oftast snabbare.

Nu har vi talat om det lokala nätverket (LAN) men det räcker inte för att komma ut på internet. Vi måste sedan koppla ihop vårt LAN med världen. Då kopplar man upp mot något som kallas WAN (Wide area network). Det sker när ni kopplar upp er mot er tjänsteleverantör.

Det finns olika sätt att koppla upp mot internet. Vi har mobilt bredband. Då kopplar telefon upp mot internet. Det finns optisk kabel som t ex levereras av stadsnätet och Skekraft. Vi har även ADSL som är bredband över kopparkabel (gamla telefonnätet).

Av dessa alternativ är optisk kabel klart det bästa alternativet. Det kan dock vara väldigt dyrt att gräva in optisk kabel i vissa fastigheter vilket gör att man väljer någon av dom andra alternativen.

Om ni använder internet via mobiltelefon är det några saker ni bör tänka på och veta. För det första så kopplar din telefon i första hand upp mot internet (WAN). Ni måste följaktligen koppla upp mot ert LAN manuellt.

Ni bör även veta att i princip alla telefoner idag kan användas som wifi router. Dom har inte lika bra sändning som en riktig router men om enheterna inte står allt för långt ifrån varandra och dom har trådlöst nätverkskort så kan ni använda er mobiltelefon som router. Ni bör därför tänka er för när någon säljare försöker sälja på er ett särskilt mobilt bredbandsabonnemang. Ni behöver förmodligen inte ha det.

Hur bör ni sätta upp ert nätverk?

Eftersom att fler och fler tjänster sänds via internet blir det viktigare och viktigare med en stabil och snabb uppkoppling. Om ni har möjlighet rekommenderar jag att ni använder optisk kabel in till ert hus. Då är dom flesta problem för framtiden lösta. Om det inte är möjligt får man lov att nöja sig med det som finns tillgängligt.

Om ni inte har en router med wifi bör ni nog införskaffa en. Även om ni är tvingade att använda mobilt internet rekommenderar jag att ni skaffar en bra router. Den måste då naturligtvis vara anpassad för mobilt internet. Anledningen till varför ni bör ha en router är att nästan all elektronik som idag säljs är anpassat för internet. Livet blir helt enkelt lättare om man enkelt kan koppla upp sina enheter mot en router.

Jag tänker inte nämna några modeller eller märken eftersom att jag inte vill göra någon reklam för något märke. Dock bör jag nämna att priset absolut inte avgör hur bra den är. Dyrare är inte alltid bättre. Om ni vill ha råd i denna fråga kan ni maila in till mig och berätta era behöv så kan ni får en kostnadsfri rekommendation.

I del 2 av datasystem i hemmet skall jag skriva om datalagring och dom program som påverkas av dom olika alternativen.