StressSociala appar skapar teknikstress

Tekniken går framåt varje år. Det kommer nya prylar och och mjukvara hela tiden. Samtidig ökar stressen i samhället. Teknikstress är en term som jag inte ens hört talas om för 20 år sedan. Idag ingår det i alla stressutredningar. En av dom saker som verkligen förändrats är att vi förväntas vara tillgängliga hela tiden. Mobiltelefonens sms, facebook- och google+ appar piper och ploppar hela tiden. Är det verkligen framsteg?

Förstå mig rätt. Det är inte så att jag är emot tekniska framsteg snarare det motsatta. Frågan jag ställt mig är om det är så att detta evinnerliga pipande från mina elektroniska prylar verkligen är framsteg?

Jag har kommit fram till att dom flesta av dom störande appar vi har handlar om kommunikation. Detta är viktigt för människan men vi behöver även lugn och ro. För att minska min teknikstress har jag beslutat att göra om lite i användandet av min telefon. T ex har jag valt att avinstallera min facebook och google+ app och istället går jag ut på dessa via min webbläsare i telefonen. Skillnaden blev stor. Telefonen pockar på betydligt mindre.

Nu dyker nästan problem upp. Numera förväntar sig folk att jag skall svara omedelbart om dom skriver ett meddelande i facebook och eller google+. Detta måste få ett slut om jag skall få mindre teknikstress. Jag kom fram till att det finns bara en lösning på detta universella problem. Folk måste börja kommunicera med e-post. Vilken än social media man är med i så måste man ha ett e-post konto. Varför gå omvägen över ett socialt media. Skicka e-post istället. Den kan jag kolla och ställa in som jag själv vill och jag kan komma åt den från nästan vilken manick som helst.

För att minska teknikstress måste man koppla av istället för att koppla upp!