Man skulle kunna tro att vi snart skulle vara kvitt DRM men det verkar inte vara lätt. Just nu lobbar mediabolagen för fullt för att införa DRM i HTML5 koden. Läs mer på följande adress: http://www.defectivebydesign.org/no-drm-in-html5

 drm

Vad är DRM?

(Översatt från http://www.defectivebydesign.org/what_is_drm via Google translate)

DRM är om restriktioner, inga rättigheter

Industri anhängare av DRM kallar det för ”Digital Rights Management” som om de är den ultimata myndigheten att ge oss våra rättigheter, som om de är de som ska ha fullständig och total kontroll över hur vi använder och interagerar med våra medier. Vad de egentligen gör är att hantera de begränsningar de ställer på våra media och enheter som vi normalt skulle ha kontroll över i avsaknad av DRM. Vi borde äga vår media, inte vara i händerna på medieföretag. Därför kallar vi det som ”Digital Restriktioner Management”.

Vad är DRM?

Digital Restriktioner Management är tekniken som styr vad du kan göra med digitala medier och enheter du äger. När ett program inte låter dig dela en sång, läsa en e-bok på en annan enhet, eller spela en enda spelare utan en internetuppkoppling, är du begränsas av DRM. Med andra ord, skapar DRM en skadad vara. Det hindrar dig från att göra vad som normalt skulle vara möjligt om den inte var där, och det skapar en farlig situation för frihet, integritet och censur.

DRM är utformat för att ta alla de otroliga möjligheter som möjliggjorts genom digital teknik och placera dem under kontroll av ett fåtal, som då kan detaljstyra och låt allt vi gör med våra medier. Detta skapar en potential för stora digitala bokbål och storskalig övervakning över folks media vanor. Dessa digitala bokbål kan rikta alla medier (litteratur, musik, video, något) eller grupp av människor på en skala som vi har aldrig kommit i närheten av i hela mänsklighetens historia, och det har redan börjat hända. Under 2009 Distans raderade Amazon  kopior av George Orwells dystopiska roman, 1984, som distribueras via Kindle Store. Detta skulle aldrig ha varit möjligt med tryckta böcker.

Om vi ​​vill undvika en framtid där all information kontrolleras av ett fåtal företag och våra produkter fungerar som en apparat för att övervaka och styra vår interaktion med media, måste vi kämpa för det alternativet.

DRM ger media och teknikföretag den yttersta kontrollen över varje aspekt av vad människor kan göra med sina medier: där de kan använda den, på vilka enheter, med hjälp av vilka appar, hur länge, och övriga villkor alltid vill ställa. Digitala medier har många fördelar jämfört med traditionella analoga medier, men DRM försöker göra alla möjliga användningen av digitala varor något som måste få tillstånd för. Detta koncentrerar all makt över distributionen av media i händerna på ett fåtal företag. Till exempel ger DRM ebook säljare befogenhet att på distans radera alla kopior av en bok, för att hålla reda på vilka böcker läsarna är intresserade av, och, med viss programvara, även vad noterar de tar i sina böcker.

Varje ny teknik för distribution av information har ökat tillgången till och ytterligare demokratiserade media, men de är alltid kämpat mot i början eftersom de hotar den kontroll som vissa befogenheter har över gammal teknik. Tryckpressen hotade skriftlärda, hotade skivindustrin levande musik, radio och senare hem tejpning hotade skivindustrin, hotade film liveframträdanden, och vhs hotade film. Digitala medier distribueras över Internet är det sista steget i mediakonvergens med befogenhet att slutligen demokratisera informationen. Om historien är någon indikation, är det inte de medier jättar som vill kontrollera varje aspekt av hur vi interagerar med våra medier, men de som försvarar dessa nya tekniker som kommer att leda oss in i framtiden.